strona główna     facebook     blip     twitter     forum     hanami.pl
komiks, manga, hanami

publikacje zapowiedzi sieć sprzedaży formularz zamówienia wystawa komiksu kontakt


komiks japoński, Hanami, Tradycje kulinarne Korei Magdalena Tomaszewska-Bolałek,manga

Tradycje kulinarne Korei
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Format: 171 x 246 mm
Ilość stron: 304
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Cena okładkowa: 69.00 zł
Cena w sklepie Hanami: 69.00 52.00 zł
ISBN 978-83-60740-89-7
Data publikacji: kwiecień 2015

Patronat medialny:
Biblionetka Bloger Chef Food Lab Gildia Granice Jem Radio Kuchniaplus Kukbuk Mistrz Branży Państwowe_Mureum_Etnograficzne Smak Muzeum Azji i Pacyfiku Czas Wina

kup teraz publikację Hanami!



         Kuchnia koreańska przypomina kocioł, do którego różne ludy i plemiona dorzuciły swoje ulubione składniki. Chiński ryż i herbata, mandżurska soja, mongolskie pierogi oraz mocny alkohol destylowany, chilli z Nowego Świata i japońskie sushi. Na przestrzeni wieków mieszały się w owym kotle smaki, zapachy i techniki kulinarne, tworząc niezwykłą kuchnię Kraju Porannej Ciszy. Sztukę kulinarną będącą ogniwem łączącym kontynent azjatycki z Wyspami Japońskimi.

Tradycje kulinarne Korei to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.

Uzupełnieniem książki jest zestaw przepisów na popularne koreańskie dania.


         Magdalena Tomaszewska-Bolałek - specjalistka od kultury azjatyckiej, badaczka kuchni, autorka książek: autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (w 2014 roku książka zdobyła główną nagrodę w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska, a rok później podczas uroczystości z okazji dwudziestolecia konkursu Gourmand World Cookbook Awards na Frankfurt Book Fair 2015 uzyskała trzecie miejsce i została uznana za jedną z trzech najważniejszych publikacji o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014). W 2015 roku ukazała się jej kolejna publikacja – Tradycje kulinarne Korei, również nominowana do Gourmand World Cookbook Awards (wyniki zostaną ogłoszone 28-29 maja 2016). Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.


Publikacje, które również mogą Cię zainteresować:

  komiks japoński, Hanami,tradycje_kulinarne_japonii,manga   komiks japoński, Hanami,japonskie_slodycze,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_jp,manga   komiks japoński, Hanami,zodiak,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_kr,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths,manga

komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami

hanami, komiks, manga