strona główna     facebook     blip     twitter     forum     hanami.pl
komiks, manga, hanami

publikacje zapowiedzi sieć sprzedaży formularz zamówienia wystawa komiksu kontakt


komiks japoński, Hanami, Polish Culinary Paths (KR) Magdalena Tomaszewska-Bolałek,manga

Polish Culinary Paths (KR)
Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Format: 165 x 235 mm
Ilość stron: 144
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Papier: offset
Cena okładkowa: 0.00 zł
ISBN 978-83-60740-98-9
Data publikacji: marzec 2016



         Publikacja została przygotowana dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu

Jak smakuje Polska? Na to pytanie stara się odpowiedzieć Magdalena Tomaszewska-Bolałek w książce pod tytułem Polish Culinary Paths. Ponad 140 stronicowe pełne pięknych fotografii wydanie zaprasza czytelników w niezwykłą podróż przybliżając smaki i zapachy kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami, podaniami, jak również odwołaniami do znanych osobistości (między innymi: Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana), sztuki i literatury. Publikacja zwiera ponadto 16 prostych przepisów.

Książka w języku koreańskim
Bezpłatna wersja książki dostępna jest tu: https://issuu.com/msz.gov.pl/docs/pkp_kr


         Magdalena Tomaszewska-Bolałek - specjalistka od kultury azjatyckiej, badaczka kuchni, autorka książek: autorka książek: Tradycje kulinarne Japonii, Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii i Japońskie słodycze (w 2014 roku książka zdobyła główną nagrodę w prestiżowym międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards w kategorii kuchnia japońska, a rok później podczas uroczystości z okazji dwudziestolecia konkursu Gourmand World Cookbook Awards na Frankfurt Book Fair 2015 uzyskała trzecie miejsce i została uznana za jedną z trzech najważniejszych publikacji o kuchni japońskiej wydanych na świecie w latach 1994-2014). W 2015 roku ukazała się jej kolejna publikacja – Tradycje kulinarne Korei, również nominowana do Gourmand World Cookbook Awards (wyniki zostaną ogłoszone 28-29 maja 2016). Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. W 2014 roku obroniła doktorat poświęcony kulturze kulinarnej. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja. Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.


Publikacje, które również mogą Cię zainteresować:

  komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_jp,manga   komiks japoński, Hanami,tradycje_kulinarne_japonii,manga   komiks japoński, Hanami,japonskie_slodycze,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths_ch,manga   komiks japoński, Hanami,tradycje_kulinarne_korei,manga   komiks japoński, Hanami,polish_culinary_paths,manga

komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami  komiks, manga, hanami

hanami, komiks, manga